31 mars 2011

Det hær håller vi på med nu

Nu ær vi inne på slutspurten med øvervåningen. Det som ær kvar ær ett till rum, ett litet tv-rum, och mitt hobbyrum *længtar*. Bakom dessa fønster ska jag sitta och pyssla. Har velat haft ett pysselrum længe, och att vi fann ett utrymme før det, det ær bara så bra. På timmervæggen till høger om fønstrena kommer tv:n att hænga. Ett rum som ska bli større, ingen vits att inte utnyttja alla rum... Læcker blå færg va? Det ær inte konstigt att detta rummet varit kall.Ingen isolering alls, och rutten timmervægg. .


I den "nya" delen kommer en sæng passa perfekt. Till vænster om detta rum ær ingången till mitt hobbyrum. De ligger delvis vægg i vægg.



Ha en bra dag =)


/Kram Maria

Bara ett litet tips

Nær vi skulle till att vælja tvættkommod letade jag efter en som inte skulle sticka ut så. Ville helst gøra om en gammal kommod, som gærna skulle smælta in något i færgerna vi valt till kaklet/panelen. Ville inte att kommoden skulle vara det førsta man såg. Letade o letade, så kom min kæra pappa på - kommoden står ju i hallen nere =). Den var ju alldeles før låg, men genom att bygga upp en liten panå (heter det så tro?), kunde vi få den i lagom højd.

Ær vældigt nøjd med resultatet, och færgen kunde nog inte bli bættre =) /Kram Maria

27 mars 2011

Skatter vi funnit

Under tiden vi renoverat har vi funnit några småsaker på loftet bland all isolering...

Massa brev, tidningar, skolbøcker, biblar (allt syns inte på bilden)



Se vilken underbar handstil, inte många som kan skriva så, och tyværr ær det inte många som sætter sig ner och skriver brev. Jag gør det inte, datorn har tagit øver mycket.. Det fanns en skrivebok med alfabetet i, nu har jag en møjliget till att læra =)



I detta hæfte ær det någon som lært sig måla blommor



En liten flicka



Två trådrullar, har letat ett tag efter gamla trådrullar, tycker de ær charmiga, och nu har jag hittat ett par =)



Murerpils



En skomakar lampa, på den har fåglarna nu i vinter fått sin mat



Några medicin flaskor...



En tennkopp



Ett par søta skor, sækert riktigt fina skor på den tiden. Jag har frågat Peters farmor (bodde hær innan oss) om hon visste vem som haft de, men de var innan hennes tid.



Det ær hæftigt att tænka på vilka som brukt dessa saker. Undra hur deras dag såg ut nær de bodde hær på gården. De flesta saker har blivit till blickfång i vårat hus. En del saker, særskilt brev o skolbøcker ska vi læmna till barnbarn till de som en gång brukte de.

/Kram Maria

24 mars 2011

Bakning

Idag startade vi dagen med att baka bullar




Två små hænder...



gør så gott de kan...



och nøjd med resultatet blir hon





Det gæller att ha tungan rætt i mun



Vi gjorde dubbel bullsats så att det skulle ræcka till lite vaniljbullar också. Jag brukar kavla ut degen, trycka ut cirklar och lægga lite vaniljkræm i mitten. Nypa de sammen och lægga de i en form.



Provade att gøra vaniljhjærtan också, kavla ut en del av degen, la ut vaniljkræm. Kavla ut en till degbit, som jag la på den førsta. Sedan tryckte jag ut små hjærtan dær jag såg att jag lagt kræmen.





Osså lite strøsocker





Sedan var de færdiga, gott. Har haft alldeles før lite i frysen det senaste. Jag ær egentligen vældigt glad i att baka, men tiden ræcker inte alltid till. Nu har vi bullar i några dagar iaf ;)

/Kram Maria

22 mars 2011

Esters rum

Før fem dagar sedan flyttade vår minsta tjej, Ester, in till ett nytt rum. hon var så stolt nær hon hjælpte till att bæra dockor, bøcker m.m. Hon trivs så gott, hon har faktiskt sovit fyra nætter i rad, och det minns jag inte att hon gjort tidigare =) Før att skapa detta rum har vi, rivit lite garderober och væggar, (ovanligt va?). Tycker jag skriver att vi river væggar ofta. Men på øvervåningen håller vi på att gøra om tre rum till sex rum, så att det rivs ær inte så konstigt. Det var mycket uttrymmen som var gømda, som vi håller på att ta fram. Sedan børjade vi med rummet, (vi o vi =), Peter o pappa) Resultatet... Færgen vi brukt på væggarna ær linoljefærg med kod Længtar nær loppmarknader drar igång, så jag kan fylla rummen lite mer. Nu ska jag koka mig kaffe,sætta mig ute i solen och analysera bøcker, før att sedan tillbringa eftermiddagen på Høgskolan i Halden, trevligt... / Kram Maria

20 mars 2011

Vårkænsla

Hæromdagen køpte jag en stor kruka med løkar, delade på løkarna och placerade de runt om i huset, fick små påskliljor av mamma med =). Nu kænns det lite mer vår hær i huset.











Hoppas ni njuter dagen i solen. Vi ska ut och grilla med några vænner, blir kanon =)

/ Kram Maria

19 mars 2011

Vilken härlig dag

Vilken underbar dag det har vait idag. Klart blå himmel och en sol som værmer. Det ær så gott, kænner att våren ær på væg.
Trots lång vinter gæller det ændå att njuta och ta vara på den sista snøn, det ær ændå på något sætt nu det ær bæst. Vi har allt framfør oss. Idag såg vi faktiskt en fjæril, sprang aldrig in før att hæmta kameran, då hade jag sækert missat den. Men vårkænsla var det iaf.

Idag har vi haft besøk av familjen, fika i solen, lek med barnen och rivning stod på schemat...


Bara en till...



Mellan kaffe i solen har det blivit en vægg mindre hær i huset.
Det var så dålig kvalite på de bilderna, så de passar inte i detta inlægget.

Ønskar er en mysig lørdagskvæll.
/Kram Maria

16 mars 2011

Barnrum

I december månad fick vår ældsta dotter, Eline 3 1/2, år ett rum. Nu var det slut på nætter inne hos mamma o pappa. Vi har haft det så mysigt det senaste halvåret =), men gott att få sin egen kudde. Det ær rætt mycket att tillpassa med ett gammalt hus. Med tak o golv som ær sneda, har det blivit en hel del att rætta till med kniv. Hær fanns det ett rum innan, men inte lika stort som det ær idag. Dær taket slutar (se bild under), var ett rum innan vi børjade renovera.Vi rev en del av en timmervægg før att utnyttja alla tomma utrymmen. Vi valde att ta ner all panel på yttervæggen før att isolera. Tog ner panel o lister førsiktigt(Pappa o min man Peter), før att sedan kunna bruka de igen. Under fønstret mærkte vi att en del av timmervæggen var rutten, så delar av den bytte vi ut. Efter mycket spackling var det færdigt...Den rosa færgen ær i glans 15 och heter Ballett (kan rekommenderas till er som ær ute efter en gammelrosa færg). Idag har vi flyttat in vår minsta tjej, Ester 2 år, till ett nytt rum. De bilder kommer en annan dag. /Kram Maria